5 gode råd: Bevar det gode indeklima i vinteren

De fleste kan blive enige om, at julen er en dejlig tid på året. Vi rykker hinanden nærmere og tænder lys for at skabe hygge og jage mørket væk. Men julemåneden og den kolde vinter kan have konsekvenser for det fysiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Få fem gode råd til, hvordan du bevarer det gode indeklima i vinteren.

1. Brug LED-lys
December er lysets tid, men levende lys udsender en masse fine partikler. De er ikke umiddelbart synlige for det blotte øje, men de når langt ned i lungerne. Brug i stedet LED-lys, der efterhånden er i en så god kvalitet, at de fleste forveksler dem med rigtige levende lys.

2. Undgå grantræet på kontoret
Grantræer dufter af jul, men gran afgiver terpener, som er et terpentinlignende stof, der kan irritere slimhinderne. Nogle personer reagerer allergisk eller får irritationsgener, når de kommer i kontakt med disse dufte. Overvej derfor, om kontor-juletræet behøver at være af gran, eller om der findes et lige så godt alternativ.

3. Luft rigtigt ud – ellers bliver der også koldt indendørs
Med vinteren følger som regel koldere vejr udenfor. Hvis der ikke er mekanisk ventilation med indblæsning og udsugning på din arbejdsplads, er det vigtigt at lufte rigtigt ud – ellers bliver det også koldt indendørs. Sæt udluftningen i system med mange små udluftninger, så både partikler og dufte reduceres, uden kontoret nødvendigvis skal køles helt ned. Hellere mange små udluftninger á 5-10 minutter i løbet af dagen end én lang nedkøling hen over middagspausen.

4. Undgå lav luftfugtighed og tør luft
Det er fristende at skrue helt op for radiatoren, når kulden bider sig fast, men pas på med at overdrive. Når du hæver temperaturen, sænker du nemlig også den relative luftfugtighed, og det betyder, at luften føles tør. Tag hellere en ekstra trøje på for at undgå, at temperaturen bliver højere end 21-22° C. Sørg også for, at alle radiatorventiler står ens, så varmen bliver ensartet, og sid kun op af et vindue eller en glasdør mod det fri, hvis der er en radiator under.

5. Sørg for ordentligt lys
Vinteren kan være mørk, og forkert eller mangelfuldt lys indendørs kan være skyld i træthed og hovedpine. Sørg for at sidde, så du ikke bliver blændet af loftslyset, og husk at tænde din arbejdslampe, så du har tilstrækkeligt lys til dit arbejde.

Jørgen C. Nielsen

Teknisk arbejdsmiljø • Vest

3065 5476 · jcni@humanhouse.com

KONTAKT

Har du udfordringer med indeklimaet i de kolde måneder? Kontakt os, og hør mere om, hvordan du løser dem.

Radonmålinger giver tryghed i Vordingborg Kommune

Radon er et radioaktivt stof, der kan give lungekræft. Men stoffet kan hverken lugtes eller smages, og derfor siger lovgivningen, at det er de private og offentlige ejere, der er ansvarlige for at sikre, at radonniveauet i deres bygninger ikke overstiger grænseværdierne. Det har Vordingborg Kommune taget konsekvensen af og igangsat en omfattende undersøgelse af kommunens bygninger i samarbejde med ArbejdsmiljøCentret.

5 gode råd mod julestress i december

December er en dejlig tid, men det er også en tid, hvor forventningen om en perfekt jul kan ende med julestress. Og når du er stresset i privaten, er der langt større risiko for, at du havner i konflikter på arbejdspladsen, fordi dine sociale kompetencer også lider under presset. Derfor får du her fem gode råd til, hvordan du undgår julestress – og får en god, nærværende jul.

Vision Zero – en ny vinkel på forebyggelse af ulykker

Over hele landet kan man finde eksempler på, at ulykkesforebyggelse ender med at gå op i regler, forbud og afkrydsningsformularer. Det gør den, fordi arbejdsopgaven ”ulykkesforebyggelse” er begrænset til en mindre gruppe medarbejdere, som af et godt hjerte arbejder indædt for at få kollegaerne til at tage deres forebyggende tiltag til sig. Men det er en helt forkert tilgang, hvis man vil ulykker til livs. Det fortæller chefkonsulent Pernille Thau i en ny artikel i magasinet DANSKVAND.

Share This