7 gode råd til et sundt arbejdsliv efter corona

Efteråret står for døren, og landets arbejdspladser er igen på vej tilbage til en hverdag efter et langt år med restriktioner og udfordringer. Men hvordan skaber vi et sundt arbejdsliv post corona? I denne artikel får du 7 gode råd til, hvordan du skaber en god arbejdsdag og et sundt arbejdsliv i balance. Vi har spurgt tre eksperter – en ekspert i henholdsvis psykologi, indeklima samt sundhed og ernæring – om 7 gode råd.

1: Arbejdsfællesskabet skal afstemmes og genetableres

Brug det bedste fra arbejdsfællesskabet før og under corona til at skabe et stærkt arbejdsfællesskab med klare forventninger og rammer. Skab plads til feedback, så I som team opnår de bedste resultater.

2: Del dine tanker om at vende tilbage på arbejdspladsen

Åbenhed bidrager til meningsfuldhed. Find en god lytter, og vær en god lytter – det forstærker følelsen af fællesskabet.

2: Gør sunde vaner til en rutine

Spørg dig selv, hvordan du gerne vil have, dit arbejdsliv skal se ud i fremtiden, så det øger eller vedligeholder din sundhed. Måske skal du have mere fokus på at spise sundt og varieret, have sunde snacks klar til at stille den lille sult, lave aktive pauser i løbet af din arbejdsdag (med eller uden kolleger) eller invitere på ”walk-and-talk-møder”.

3: Udvis forståelse og rummelighed

Bevar forståelsen og rummeligheden – både over for dig selv, men også dine kolleger. Det er vigtigt at huske på, at vi alle er forskellige og har forskellige præferencer og behov. Skab rum til, at du selv eller dine kolleger kan arbejde hjemmefra, hvis man har brug for fordybelse.

4: Brug brain breaks

Brain breaks er korte, aktive pauser, som giver ny energi og koncentration til arbejdsopgaven. Hjælp hinanden til at skabe faste brain breaks formiddag og eftermiddag samt individuelle pauser mellem opgaveskift. Brain breaks er med til at skabe et åndehul, hvor vi får en pause fra belastninger, og derigennem får energi og overskud til at løse nye udfordringer.

5: Find en motionsform, der gør dig glad

Fysisk aktivitet bidrager til en stærkere krop, en øget forbrænding og øget søvnkvalitet, men giver også et større mentalt overskud, som kan være af stor nytte ovenpå en tid, som er præget af forandringer. Vi behøver ikke alle sammen løbe ture eller gå i fitness. Måske er du mere til dans, yoga, gåture eller andet. Kun fantasien sætter grænser, og det vigtigste er, at motionen bidrager med god energi i din hverdag.

6: Sikr god ventilation

Mange vira, herunder ny coronavirus, er luftbårne, og det er derfor vigtigt, at vi sikrer god ventilation i forebyggelsen mod sygdom og andre vira.

7: Rengør overflader og andre kontaktpunkter

En positiv effekt ved coronapandemien har været, at forekomsten af mange vira er blevet væsentligt reduceret. Viderefør afspritningen og rengøringen af overflader og andre kontaktpunkter, så vira får de sværeste betingelser for at sprede sig.

Sara Lundhus

Erhvervspsykolog • Vest

2310 3077 · sl@humanhouse.com

Lasse Hørby

Projektkoordinator

9340 2202 · lah@humanhouse.com

KONTAKT

Har du brug for inspiration eller sparring til at finde den sunde balance i arbejdslivet efter corona? Kontakt os, vi står klar til at hjælpe med gode råd, øvelser og hjælpemidler.

Giv medarbejdergruppen ejerskab over psykisk arbejdsmiljø, kultur og adfærdsændringer med et praktisk værktøj

Det kan være vanskeligt at arbejde konstruktivt og struktureret med psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen, fordi de gode intentioner ofte bliver ukonkrete og svære at handle efter. Et praktisk dialogværktøj gør op med den udfordring ved at gøre det psykiske arbejdsmiljø langt mere målbart og handlingsorienteret.

Arbejdsfællesskabet i en corona-tid: Potentialet i krisen

Corona-krisen har sat sine spor, og vi befinder os stadig midt i orkanens øje, men alligevel er det allerede nu muligt at hæve blikket og iagttage, hvordan vi mennesker har ændret adfærd som en direkte følge af corona-pandemien. Det særligt interessante er at se på potentialet for, hvad vi kan lære af den besynderlige og uvante situation og den adfærd, den har affødt - eksempelvis kan arbejdsfællesskabet drage nytte af den seneste tid nye vaner.

SUNDHEDSTJEK

Er I interesserede i at give jeres medarbejdere en status på, hvordan det står til med helbredet, er der nu mulighed for at booke vores arbejdsmiljøsygeplejerske til et sundhedstjek på virksomheden. Tjekket indeholder eksempelvis måling af fedtprocent, BMI, blodtryk og kolesterol i blodet. Vi tilbyder veludviklede programmer, der kan give et klart billede af den enkelte medarbejders helbredstilstand. Undersøgelserne danner grundlag for en samtale om, hvad den enkelte kan gøre for at fremme egen sundhed. Meget kan man nemlig selv ændre - og dermed forebygge typiske livsstilssygdomme.

Share This