En online arbejdsmiljøuddannelse

Det gik hurtigt, da coronavirussen forandrede verden. Pludselig var intet, som det plejede. Og dog – for dit ansvar og opgaver i arbejdsmiljøorganisationen eksisterer stadig og er kun blevet endnu vigtigere, uanset om du og dine kolleger arbejder hjemmefra eller skal tage ekstra sikkerhedsforanstaltninger på arbejdspladsen. Derfor var to medlemmer af Lemvigh-Müllers arbejdsmiljøorganisation også enormt glade for, at de kunne tage deres arbejdsmiljøuddannelse online, i stedet for at skulle vente til krisen var løjet af. De er nemlig ivrige efter at skabe et godt arbejdsmiljø for deres kolleger – hellere før end senere.

Christine Nielsen og Jette Sleiborg Gade er hhv. kreditchef og scrum master hos Lemvigh-Müllers afdeling i Randers. Da udbruddet af coronavirus lukkede det meste af Danmark ned, var de begge startet på den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse – Jette som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant og Christine som arbejdsleder.

”Uddannelsen er jo lovpligtig inden for de første tre måneder, efter man er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Jeg syntes, det ville være så ærgerligt ikke at kunne afslutte uddannelsen, og derfor var det fantastisk, at det kunne lade sig gøre at køre den online i stedet,” fortæller Jette Sleiborg Gade, der ikke oplevede de store udfordringer ved at flytte sin uddannelse over på skærmen:

”Hele set-uppet var gennemtestet, og underviserne var meget velforberedte og klar på at undervise på en anden måde. Jeg var især positivt overrasket over, hvor let det var at arbejde i grupper. Undervisningen vekslede mellem teoretisk undervisning og praktiske opgaver, og når vi arbejdede med opgaver, blev vi delt ud i små grupper af 4-5 stykker og sendt ind i hvert vores virtuelle gruppelokale. Så kunne vi alle sammen se hinanden samtidig, og så flød samtalen bare som normalt.”

Online kræver struktur

Christine Nielsen bakker op om den positive holdning til gruppearbejdet, men understreger, at det er vigtigt med ekstra meget struktur, når man ikke sidder i samme fysiske rum:

”Når man kører online, skal man være opmærksom på ikke at være for mange i hver gruppe. Det var fint med de 4-5 personer, vi var, for så kan man stadig se alle i øjnene. Og så er der behov for, at der er én, der tager ansvaret for at styre mødet, og hvem der taler, og én, der tager notater,” fortæller hun. Selvom hun under normale omstændigheder ville foretrække at tage sin uddannelse ved fysisk fremmøde, så er hun slet ikke i tvivl om, at hun ville anbefale andre at tage den online, hvis noget gør, at man ikke kan møde fysisk:

”Alt i alt var det simpelthen sådan en god oplevelse, og jeg har ingen negative kommentarer. Undervisningen blev delt op, så der max var teoretisk undervisning i 20 minutter, hvorefter vi arbejdede med den i praksis i grupper, og det var en rigtig god blanding. Det var en god erstatning, men jeg vil stadig foretrække fysisk fremmøde, når alt bliver normalt igen. Men vi ved ikke, hvor længe der kommer til at gå, og arbejdsmiljøorganisationens opgaver er jo kun blevet vigtigere af, at situationen er, som den er lige nu.”

Klædt på med online arbejdsmiljøuddannelse

Både Jette og Christine føler sig godt klædt på til at varetage deres roller i arbejdsmiljøorganisationen, og nu glæder de sig til at komme tilbage til Lemvigh-Müller og dykke endnu dybere ned i arbejdsmiljøarbejdet.

”Jeg valgte at stille op som arbejdsmiljørepræsentant, fordi arbejdsmiljø er et vigtigt og interessant emne. Men det betyder også, at det var ene nye ting, jeg lærte på uddannelsen. Derfor var det vigtigt, at teknikken kørte, og der ikke var nogen ustabile forbindelser. Vi havde en dygtig underviser, der tog sig tid til at få teknikken til at fungere dagen inden, så vi ikke skulle bruge værdifuld tid på det på dagen – arbejdsmiljø er et kæmpestort område, og jeg vil hellere bruge tiden på at lære så meget som muligt.”

Christine er enig og afslutter med at fortælle, at hun heldigvis er vant til at sidde ved computeren det meste af dagen, så det var ikke den store omvæltning for hende at interagere gennem skærmen.

”Uanset om det er undervisning eller kundemøder, så foretrækker jeg, at det foregår fysisk – kropssprog giver altid en ekstra dimension til kommunikation. Men man lærer det samme på uddannelsen gennem skærmen, og når situationen er, som den er, kan jeg klart anbefale at gribe muligheden og tage arbejdsmiljøuddannelsen online.”

Ole Ryssel Rasmussen

Teknisk/strategisk arbejdsmiljø • Vest

2252 7855 · or@amcentret.dk

Maria Feldtskov

Kursusadministrator

8710 8900 · kursus@amcentret.dk

KONTAKT

Er en online arbejdsmiljøuddannelse noget for dig? Kontakt os for mere information, og se alle vores kommende kurser her.

Gode råd til dig, der arbejder hjemmefra

Når du arbejder hjemmefra, er det afgørende, at du både fysisk og mentalt skaber de bedste rammer for dig selv, så du får det bedste ud af hverdagen derhjemme - både arbejdsmæssigt og personligt. Her får du en række råd til, hvordan du bedst holder dig sund mentalt og fysisk, som du kan tage i brug med det samme.

Hvad skal man overhovedet med supplerende uddannelse?

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse er et rigtig godt afsæt, når du som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant skal i gang med at tage hånd om dine kollegers sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. Men som arbejdsmiljørepræsentant skal du også tilbydes supplerende uddannelse hvert år for at sikre, at du holder din viden ved lige, og at du tilegner dig netop de værktøjer, der er brug for i din virksomhed. Det er en investering, der betaler sig for hele virksomheden, uanset om man vælger et åbent kursus eller et, der er skræddersyet til virksomheden.

ARBEJDSMILJØUDDANNELSEN

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse er obligatorisk for alle arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere i en arbejdsmiljøorganisation (AMO). Når du tager din arbejdsmiljøuddannelse hos os, kan du være sikker på at komme hjem med en uddannelse, du kan bruge i den virkelige verden. Vi tager nemlig udgangspunkt i konkrete problemstillinger fra din hverdag, og du undervises af vores erfarne konsulenter, der til daglig rådgiver på området.
Share This