Experimentarium skaber trygge rammer for både publikum og personale

En tur på Experimentarium er ikke det samme, hvis du ikke må røre ved noget. Det ved alle, der har besøgt det sanserige videnskabscenter i Hellerup, som siden 1991 har inviteret børn og barnlige sjæle til læring gennem leg. Derfor var netop Experimentarium også særligt udfordret, da de stod over for at genåbne udstillingerne for offentligheden i juni. For hvordan sørger man for at minimere smitterisikoen og sikre en god oplevelse for både personale og publikum, når man er et hus med ualmindeligt mange kontaktpunkter? Svaret for Experimentarium var at få rådgivning fra to konsulenter med viden om biologisk arbejdsmiljø.

Lea Hjælmsø er publikumschef i Experimentarium, og til daglig har hun ansvar for formidling og gæsteservice ude i udstillingerne. Hun har i samarbejde med to kolleger stået for at forberede genåbningen af Experimentarium, efter centeret ligesom resten af Danmark lukkede ned i marts måned. I forbindelse med forberedelsesarbejdet har hun været i dialog med arbejdsmiljøsygeplejerske Lisanne Poulsen og chefkonsulent Henrik K. Pedersen fra ArbejdsmiljøCentret, da det stod klart, at de hos Experimentarium havde behov for nye øjne på opgaven:

”Udmeldingen fra regeringen var, at man skulle spritte af eller vaske hænder, hver gang nogen havde rørt ved noget, men det virkede som en umulig opgave for os. Vi havde brug for ekstern ekspertise til at omsætte de retningslinjer til noget, der kunne fungere i virkeligheden, som den ser ud her hos os. Derfor tog vi fat i ArbejdsmiljøCentret,” fortæller Lea Hjælmsø.

Lisanne Poulsen bidrager med sin store viden om hygiejne og smitteveje, mens Henrik K. Pedersen rådgiver ud fra sin store viden om coronavirus, biologi, kemi og retningslinjer.

I gæstens fodspor gennem Experimentarium
For at få et detaljeret overblik over alle de nødvendige tiltag bevægede Lea Hjælmsø og de to konsulenter fra ArbejdsmiljøCentret sig fysisk gennem centeret fra start til slut på nøjagtig samme måde, som gæsterne vil gøre det.

Ifølge Henrik K. Pedersen er det en rigtig god måde at gennemgå et sted som Experimentarium på:

”Med en fysisk screening af stedet ser du tingene i praksis og får alle detaljer med. Det er f.eks. nemt at se, om nogle ting skal fjernes helt, fordi de ikke kan rengøres ordentligt. Hvis du i stedet sidder på et fjerntliggende kontor og planlægger, kan du hurtigt komme i tvivl om, hvordan stederne ser ud,” forklarer han.

Den fysiske screening startede ved indgangen, hvor der nu er lavet tydelig markering af ind- og udgange, og gæsterne skal booke deres billet på forhånd for at sikre, at antallet af gæster ikke overstiger kapaciteten og for at sprede gæsterne ud i løbet af dagen, så de ikke risikerer at stå for tæt i udstillingerne.

Indhegnede udstillinger får det til at fungere i praksis
Derfra bevæger gæsterne sig videre op til udstillingerne fyldt med genstande, som de skal røre ved, og som derfor gav Lea Hjælmsø og hendes kolleger de største udfordringer:

”Det er ikke praktisk muligt at vaske og spritte af efter hver eneste gæst, så vi var nødt til at finde et alternativ. I stedet hjalp Henrik og Lisanne os med en løsning, hvor vi hegner alle vores udstillinger ind med en tydelig ind- og udgang, og så placerer vi desinfektion begge steder. På den måde får gæsterne en kraftig opfordring til at desinficere deres hænder både før og efter, de er i den enkelte udstilling – og dermed også talrige lignende opfordringer i løbet af deres besøg. Det er den løsning, der gør, at vi får tingene til at fungere.”

De ansatte er klædt ordentligt på
Screeningen af Experimentarium førte til en række konkrete anbefalinger, men gav også Lea Hjælmsø et nyt perspektiv på genåbningsarbejdet:

”I løbet af den fysiske gennemgang fik vi et helt andet billede af, hvad vi er oppe imod, og Henrik og Lisanne forklarede os også, hvad det er, vi skal være opmærksomme på i forhold til vira generelt, og hvad vi ved om corona specifikt.”

Lea Hjælmsø og hendes kolleger er nu klædt på til at kunne træffe valg i forhold til sundhed og sikkerhed i forlængelse af corona-retningslinjerne, og samtidig sikrer den faglige viden, at personalet er blevet klædt rigtig godt på:

”Al vores frontpersonale har fået et kursus på 3,5 time med gennemgang af, hvordan de skal agere internt og over for gæsterne i den nye situation. De er blevet undervist i, hvad de skal gøre, hvis gæsterne går for tæt på, eller hvis der sker et uheld i en udstilling, som vi naturligvis fortsat skal håndtere. Og så har vi videregivet den rådgivning, vi har fået fra ArbejdsmiljøCentret, så de kan forklare vores tiltag og retningslinjer over for gæsterne. Det er vigtigt, fordi det også fortsat skal være trygt og sjovt for vores medarbejdere at gå på arbejde,” understreger publikumschefen.

Fotokreditering © Experimentarium. Foto: David Trood.

Henrik K. Pedersen

Strategisk arbejdsmiljø • Øst

3094 2776 · hkp@humanhouse.com

Lisanne Poulsen

Arbejdsmiljøsygeplejerske • Øst

3065 5471 · lp@humanhouse.com

KONTAKT

Vil du vide mere om, hvordan vi kan rådgive om coronavirus og retningslinjer i din virksomhed? Kontakt os, og hør mere.

Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder

Ny APV-spørgeramme: Tag temperaturen på din COVID-19-indsats

Alle virksomheder skal minimum hvert tredje år lave en arbejdspladsvurdering (APV). Det gælder også, hvis der sker væsentlige vedvarende ændringer i arbejdsmiljøet og arbejdsforholdene. Som når en pandemi tvinger medarbejderne til at arbejde hjemme eller agere helt anderledes på arbejdspladsen. Selv hvis ændringerne ikke er vedvarende, og du ikke er lovmæssigt forpligtet til at lave en APV, kan det være en god idé at tage en temperaturmåling på medarbejdernes oplevelse af COVID-19-håndteringen.

Sund og sikker genåbning af arbejdspladsen

Mange virksomheder står over for at kunne forberede en forsigtig genåbning af vores arbejdspladser rundt om i landet. Det betyder, at der for mange nu venter en stor og presserende opgave med at sikre, at den gradvise genåbning sker på en forsvarlig, sund og sikker måde. Vi står som altid klar til at guide og rådgive, så du hurtigt kan få overblik over, hvor du skal have dit fokus, når du starter forberedelserne til at byde medarbejdere og kunder indenfor på ny.

ARBEJDSMILJØUDDANNELSEN

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse er obligatorisk for alle arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere i en arbejdsmiljøorganisation (AMO). Når du tager din arbejdsmiljøuddannelse hos os, kan du være sikker på at komme hjem med en uddannelse, du kan bruge i den virkelige verden. Vi tager nemlig udgangspunkt i konkrete problemstillinger fra din hverdag, og du undervises af vores erfarne konsulenter, der til daglig rådgiver på området.

Share This