Behovet for god ledelse vokser i takt med forandringshastigheden, og som andre danske kommuner har Odsherred de seneste år oplevet effektiviseringer og organisatoriske tilpasninger. Den slags har det med at sætte trivslen under pres og stille store krav til lederens evne til at navigere sikkert igennem.
Hertil kommer den kompleksitet, som kendetegner en kommunal organisation, hvor lederen forventes at mestre flere ledelsesdiscipliner på en og samme tid. Det kræver ikke alene stærke styringsværktøjer, men også organisatorisk smidighed, politisk tæft og evnen til at motivere, samarbejde og teamudvikle på flere niveauer – samtidig med at den daglige drift skal køre!
I Odsherred imødekommes den udfordring med et udviklingsforløb for ledere, som har fokus på relationer og trivsel. Udviklingsforløbet skal styrke den samlede ledelsesindsats, så indsatsen er i tråd med kommunens trivselsstrategi, men den skal i høj grad også styrke den personlige lederstil og gøre det nemmere at gå i spidsen for trivsel.
Et styks cand.merc.(psyk.) tilsat en god portion erhvervsøkonomi og en kreativ tilgang til lederudvikling. Sådan lyder opskriften på Christopher Lehnschaus vej til ArbejdsmiljøCentret, hvor han fra 1. august har været med til at drifte rådgivningen inden for organisationsudvikling og udvikle vores egen ledelsesrådgivning. For Christopher er der ingen tvivl om, at der er meget at vinde ved at inddrage metoder fra kunstens verden i den måde, man er leder på.. . .
Betydningen af god ledelse kan næppe understreges nok. Heldigvis er der i dag bred accept af, at rollen som leder kræver faglige færdigheder, der skal forstås, læres og udvikles – uanset hvilken type virksomhed, du er leder i. Ledelse drejer sig i bund og grund om to forhold: det synlige faktuelle og det usynlige relationelle. Det synlige ledelsesarbejde handler om at fastsætte virksomhedens mål og strategi, produktprogrammer, priser, budgetter, arbejdsprocesser, organisering osv. Det faktuelle arbejde er den synlige del af isbjerget.
Det gode lederskab kræver solid selverkendelse og evnen til kritisk at tage stilling til egne kompetencer. Hvis du ønsker at skabe gode resultater og et godt arbejdsmiljø for dine ansatte, skal du løbende forholde dig til egne værdier, mål og adfærd. Ethvert ledelsesudviklingsforløb – hvad enten det er på individ- eller gruppeniveau – sigter mod at forankre den enkelte i sin lederrolle. Som leder er det vigtigt at finde sin personlige ledelsesstil og ud fra den at lære at balancere i de mange ledelsesmæssige positioner.