Det er sjovere at gå på arbejde, hvis man ikke har ondt

Kan det nu virkelig også passe, at det skal være en fornøjelse at gå på arbejde? Ja, siger Tine Brodersen, der er fysioterapeut i ArbejdsmiljøCentret, for når medarbejderne ikke får hovedpine og smerter i ryg og nakke af at være på arbejde, falder sygefraværet markant. Det var tilfældet i Retten i Hjørring, hvor Tine i december 2016 rådgav om kontorergonomi.

Retten i Hjørring bad i slutningen af 2016 ArbejdsmiljøCentret om hjælp, da flere medarbejdere havde fysiske smerter pga. deres arbejde på kontoret. Fysioterapeut Tine Brodersen tog derfor til Hjørring, hvor hun bl.a. rådgav en kontorfuldmægtig, der jævnligt måtte gå til massage for at holde smerterne stangen. Det ændrede sig meget hurtigt, efter Tine instruerede hende i at tilpasse arbejdsstationen.

”Det var et rigtig fint forløb! Tine indstillede bordet, skærmen, stolen, lyset – ja, faktisk alle arbejdsredskaber – og gennemgik, hvordan jeg skulle gebærde mig for at undgå smerter,” fortæller hun. ”Jeg havde længe døjet med hold i nakken og smerter i lænden, men siden Tines besøg for ni måneder siden, har jeg kun brugt vores massageordning en enkelt gang.”

Opdateret viden

For fire år siden var Tine også på besøg hos Retten i Hjørring for at rådgive om kontorergonomi. Ifølge hende er det en rigtig god idé at få genopfrisket de gode vaner regelmæssigt.

”I en given virksomhed med meget stillesiddende adfærd oplever jeg typisk, at mindst 75 procent af de ansatte, der gerne vil have individuel rådgivning, har ondt et eller andet sted – oftest i nakke, skuldre, arme eller lænd,” siger Tine, der også fortæller, at selvom vi kan reducere smerterne kraftigt med ergonomisk rådgivning, så har vi som mennesker en tendens til at glemme de gode vaner, når vi har travlt, og bølgerne går højt. ”Derfor kan det spare rigtig mange penge i sygefravær, nedsat produktivitet og mistrivsel at tage en genopfriskningsrunde for at hjælpe dem, der har ondt, og for at forebygge, at andre får ondt i fremtiden.”

Rådgivningen bliver ofte ledsaget af udspændings- og elastikøvelser, der tager et par minutter at lave, og i Retten i Hjørring har de fundet en god metode til at holde gryden i kog, fortæller den kontorfuldmægtige: ”Vi har anskaffet os et horn, der står ude i gangen. Når en medarbejder har brug for at lave strækøvelser, båtter han i hornet, og så kommer kollegerne og deltager i træningen. På den måde er vi alle med til at huske på træningen, og vi styrker det kollegiale fællesskab.”


GENERELT OM PROJEKTET

Omfang
10-12 personer

Tid
2 dage

Periode
december 2016

Tine Brodersen

Fysioterapeut • Vest

5213 7513 · tb@humanhouse.com

KONTAKT

Vil du vide mere om, hvordan du undgår smerter på din kontorarbejdsplads? Kontakt os for at høre mere.

SE FILMEN

Sådan indstiller du din kontorstol

Generelle anbefalinger

Ifølge lovgivningen er det arbejdsmiljøgruppens ansvar at sikre, at alle bliver instruere i, hvordan arbejdet på kontoret kan foregå sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt – f.eks. via en arbejdsmiljørådgiver.

Et typisk rådgivningsforløb starter med et fællesoplæg, hvor alle medarbejdere bliver sat ind i de overordnede retningslinjer for god kontorergonomi. Herefter tilbydes hver enkelt medarbejder 30 minutters rådgivning med personlige anbefalinger og instruktion i at indstille arbejdsredskaberne efter behov. Vi runder gerne af med et møde med arbejdsmiljøgruppen, hvor vi sammen gennemgår de generelle problematikker.

Tre forebyggelsesniveauer

  1. Forebyggende tiltag, der sikrer, at medarbejdere ikke så nemt får ondt
  2. Rådgivning og rundering, der konstaterer, hvis medarbejderne allerede har ondt
  3. Handling efter medarbejdere er blevet sygemeldt

Det var et rigtig fint forløb! Tine indstillede bordet, skærmen, stolen, lyset – ja, faktisk alle arbejdsredskaber – og gennemgik, hvordan jeg skulle gebærde mig for at undgå smerter. Jeg havde længe døjet med hold i nakken og smerter i lænden, men siden Tines besøg for ni måneder siden, har jeg kun brugt vores massageordning en enkelt gang.

Kontorfuldmægtig
Retten i Hjørring

Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder
Kunder

Smerteforebyggelse og nedslidning kræver tværfaglig tilgang

Der går ikke længe, fra de første smerter melder sig, til smerterne bliver vekslet til nedsat produktivitet og i værste tilfælde sygefravær. Derfor er det en rigtig god idé at gøre noget ved medarbejdernes smerter, allerede inden de opstår. Men hvordan arbejder man med smerteforebyggelse og nedslidning? En ting er sikkert: Skal forebyggelse have en varig effekt, er det afgørende med en tværfaglig tilgang og et stort ledelsesfokus.

Køge Kommune har styr på kontorergonomien

I Køge Kommune havde de længe snakket om at få helt styr på ergonomien i Teknik- og Miljøforvaltningen. Derfor var det et værdsat tiltag, da ArbejdsmiljøCentret gennemførte en ergonomisk gennemgang, der skabte plads til både små og store forbedringer. Mange af ændringerne handlede om småjusteringer, der ikke krævede fordyrende indkøb, og to medarbejdere blev klædt ekstra godt på, så de fremover selv kan instruere kollegerne.

ENSIDIGT GENTAGET ARBEJDE

Medarbejdere, der udfører ensidigt gentaget arbejde (EGA), er ofte så besværet af smerter i nakke, skuldre, arme og håndled, at de typisk har 3-5 gange så meget sygefravær som andre. Det giver store omkostninger i sig selv, men tilstedeværelsen af EGA har faktisk også betydning for virksomhedens evne til at rekruttere arbejdskraft og dermed dens konkurrencedygtighed. En tværfaglig vurdering af opgaver, indretning og rutiner, vil give et klart billede af, hvor der er brug for variation og andre, mere hensigtsmæssige måder at tænke på.  

Share This