Smerteforebyggelsesprojekt nominerer Lån & Spar Bank til Danmarks Sundeste Arbejdsplads

Lån & Spar Bank er med deres nyeste sundhedsprojekt Forebyggelse af smerter med i konkurrencen om at vinde initiativprisen – Danmarks Sundeste Arbejdsplads. Med sit unikke fokus på lederens rolle i smerteforebyggelse har initiativet skabt stor opmærksomhed for banken, der over de seneste år er lykkes med en række tiltag, der integrerer sundhed, trivsel og arbejdsmiljø i det strategiske arbejde og i virksomhedens kultur.

Chefkonsulent i ArbejdsmiljøCentret Pernille Thau har gennem flere år arbejdet tæt sammen med Lån & Spar Bank for at udvikle sundhedsinitiativer under programmet Bank I Bevægelse. Det seneste projekt fokuserer på forebyggelse af smerter i primært nakke, skuldre og lænd, som trivselsmålingen i 2017 viste, at der var udviklingsmuligheder inden for. Det er et område, som mange virksomheder med stillesiddende medarbejdere har problemer med, men meget få steder er det endnu lykkedes at knække koden.

Ledelsen er afgørende for, om forebyggelsen lykkes

”Problemet med sundhedsinitiativer er ofte, at de nye vaner ikke hænger ved – ikke mere end i en kort periode,” fortæller Pernille Thau og peger på tre forhold, som har betydning for den varige effekt. ”For det første skal der være fokus på projektet over en længere periode, så de nye vaner har tid til at forankre sig som standard. For det andet skal man helst væk fra det individuelle fokus og i stedet gøre projektet til et kollektivt mål, vi kan være sammen om som afdeling eller virksomhed.”

Men ny forskning fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at det, der har den allerstørste betydning, er lederens rolle. Når lederen tager ansvar for at integrere de gode vaner i virksomhedskulturen, har det en meget mere permanent effekt på den lange bane. Og det er netop det, der er det særlige i Lån & Spar Banks Forebyggelse af smerter, fortæller Pernille Thau:

”Sammen med ArbejdsmiljøCentret er Lån & Spar Bank lykkedes med at bygge et projekt op, der integrerer alle tre parametre. En af de ting, som de gør særlig godt i Lån & Spar Bank, er, at lederne forstår, at de har en væsentlig del af ansvaret og er motiverede for at integrere sundhed, trivsel og arbejdsmiljø som en del af strategien for at nå deres indtjeningsmål. Det er rigtig godt, når HR eller AMO sætter initiativer i gang, men hvis ikke ledelsen tager sin del af ansvaret for at vise medarbejderne, at det er noget, der skal prioriteres, så har det bare ikke den samme effekt. Med Lån & Spar Banks nominering til Danmarks Sundeste Arbejdsplads håber vi på, at andre virksomheder lader sig inspirere til ikke at se forebyggelsesprojekter som en udgift, men som en investering, der hurtigt kommer igen i form af nedsat sygefravær, bedre trivsel og højere produktivitet.”

Om Initiativprisen – Danmarks Sundeste Arbejdsplads

Initiativprisen uddeles til den danske arbejdsplads, der har iværksat det sundeste initiativ inden for sundhed, trivsel og arbejdsmiljø. Afstemningen er åben indtil den 17. maj 2018, hvorefter det projekt i hver region, der har fået flest stemmer, går videre til finalen, hvor vinderen kåres den 29. maj 2018.

Er du også klar på en mere målrettet indsats for at forebygge smerter? Så kan du stemme på initiativet her, hvor du også kan læse mere om, hvordan projektet er opbygget.

Pernille Thau

Strategisk arbejdsmiljø

3172 7812 · pt@amcentret.dk

KONTAKT

Vil du vide mere om smerteforebyggelse? Så kontakt os, og hør, hvordan vi tilrettelægger forebyggelsesprojekter, der gør en forskel.

STEM PÅ DET BEDSTE INITIATIV

Afgiv din stemme til Danmarks Sundeste Arbejdsplads her.

Lån & Spar Bank på vej til at knække koden til smerteforebyggelse

Noget tyder på, at Lån & Spar Bank er godt på vej til at knække koden til smerteforebyggelse med deres seneste sundhedsinitiativ, der er udviklet i samarbejder med ArbejdsmiljøCentret. Forebyggelsesprojektetet har så stort potentiale, at Lån & Spar Bank er med i konkurrencen om at blive Danmarks Sundeste Arbejdsplads.

FOREBYGGELSESPROJEKTER

De fleste virksomheder har fået øjnene op for, at forebyggelse er en investering, der virkelig betaler sig. Som arbejdsmiljørådgiver er vi glade for at skabe viden og udvikle værktøjer, der understøtter et godt arbejdsmiljø, men når der er travlt, oplever vi ofte, at de gode vaner går fløjten. Kulturændringer fra ledelsen er ofte afgørende for, om forebyggelsen lykkes, og det er udgangspunktet for vores forebyggelsesprojekter, der dækker alle aspekter af arbejdsmiljøet.

FYSISK TRÆNING

De fleste får ondt i deres muskler og led på et tidspunkt i livet, og for nogle kan det begrænse deres evne til at arbejde. Ved at tilbyde fysisk træning som et forebyggende og behandlende arbejdsmiljøtiltag kan arbejdspladsen spille en afgørende rolle i forhold til at reducere risikoen for, at medarbejderne oplever gener/smerter. Vi kan hjælpe jer med at planlægge og implementere fysisk træning som et projektforløb, hvor træningen kan udføres på arbejdspladsen.
Share This