Den kemiske risikovurdering erstatter den tidligere arbejdspladsbrugsanvisning (APB). På virksomheder, hvor der bliver arbejdet med farlige kemiske produkter, eller hvor der i arbejdsprocesser udvikles farlig kemi, skal der foretages en kemisk risikovurdering. ArbejdsmiljøCentret kan indgå i alle trin i forbindelse med den kemiske risikovurdering.
Formålet med den kemiske risikovurdering er at vurdere, om medarbejdere udsættes for en påvirkning, og hvordan denne påvirkning kan reduceres mest muligt. Der skal derfor gives en instruktion i korrekt brug af kemikalierne, sikkerhedsforanstaltningerne og værnemidlerne.
Der skal laves en en produktliste med tilhørende sikkerhedsdatablade for alle anvendte kemikalier. Listen og sikkerhedsdatabladene skal være tilgængelige for alle ansatte, lette at finde og lette at forstå.
I den kemiske risikovurdering skal der tages stilling til:
Der skal laves en risikovurdering for hver enkelt arbejdsproces, hvor der kan udvikles eller anvendes farlig kemi. Risikovurderingen skal være skriftlig og tilgængelig for alle medarbejdere sammen med produktlisten og sikkerhedsdatablade. Det er vigtigt, at der i risikovurderingen indgår de forhold, der skal indgå i oplæringen og instruktionen af medarbejderne, og om der er andre end de direkte brugere, der skal instrueres (sidemandseffekt).
Det er vigtigt, at I vælger foranstaltninger i den rigtige rækkefølge, så forebyggelsen bliver så effektiv som muligt. Den korrekte rækkefølge beskrives ved hjælp af STOP-princippet, som står for:
Kemisk risikovurdering og instruktion er et kursustilbud, der sætter fokus på, hvordan man kan gribe opgaven an og komme i gang med at få indarbejdet Arbejdstilsynets gældende kemiregler. Vi sætter fokus på sikkerhed og beskyttelse i forhold til den kemiske risiko i arbejdsprocessen.
Der er kemi alle vegne – også på steder, hvor du ikke lige tænker over det. Påvirkning fra kemikalier kan resultere i irreversible skader som f.eks. kræft, allergier og fosterskader. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladsen tager sine forholdsregler, gennemtænker arbejdsprocesserne og forholder sig til lovgivningen på området. Uanset om din virksomhed sælger, producerer, importerer eller anvender kemikalier, er der risiko for, at dine medarbejdere bliver påvirket. Derfor stiller lovgivningen strenge krav ved indkøb, brug og bortskaffelse, hvor du både skal forholde dig til instruktion og substitution, og samtidig skal du kunne vurdere og dokumentere den skadelige påvirkning.