Kortlægning af lederens psykiske arbejdsmiljø

De fleste arbejdspladser er opmærksomme på medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø. Desværre viser det sig, at ledernes trivsel og arbejdsmiljø er derimod ikke altid fyldestgørende dækket af arbejdspladsernes generelle arbejde med arbejdspladsvurderinger (APV) eller trivselsmålinger, selvom lederes trivsel og arbejdsglæde har afgørende betydning for hele arbejdspladsen.

Mange ledere har en position, hvor de indgår i flere forskellige sammenhænge og dermed også har et utal af tråde ud i resten af organisationen, foruden den rolle de naturligvis har som ledere af deres egne medarbejdere. Det er både med til at begejstre og belaste dem, og det betyder, at der er mange arbejdsvilkår, som ligger uden for egen arbejdsplads eksempelvis samspillet med egne chefer, lederkolleger fra andre afdelinger eller i resten af organisationen. Derfor bliver det mellemlederens sværeste opgave at navigere mellem alle de interessenter, der ønsker at få en bid af deres tid.

I forhold til lederens egen trivsel, hvor der skal sættes fokus på de ledelsesrelevante sider af psykisk arbejdsmiljø og trivsel, kan det være vanskeligt at finde målrettede værktøjer og metoder og få skabt en prioriteret indsats. Derfor har vi i Human House Ledelse og Arbejdsmiljø anvendt vores praksiserfaringer til at udvikle en spørgeramme samt et dialogværktøj, der specifikt undersøger lederens arbejdsmiljø og trivsel. Spørgerammen og dialogværktøjet kan anvendes som en målrettet leder APV, som trivselsmåling eller temperaturmåling, så arbejdspladsen får et nuanceret grundlag for at understøtte trivsel og komme i dialog om udfordringer og muligheder i lederpositionen.

konsulenter

Stine Moesmand

Organisationspsykolog • Øst

Chefkonsulent • Cand.psych. aut.

3157 4854 · sm@humanhouse.com
konsulenter

Sara Lundhus

Erhvervspsykolog • Vest

Chefkonsulent • Cand.psych. aut.

2310 3077 · sl@humanhouse.com
konsulenter

Pernille Thau

Afdelingsleder • Øst

Chefkonsulent

3172 7812 · pt@humanhouse.com

KONTAKT

Vil du vide mere om, hvordan I kan fremme jeres ledelses psykiske arbejdsmiljø? Kontakt en af vores konsulenter, og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

Stress- og krisesamtaler i kommunerne

I Human House udnytter vi også vores store viden om arbejde i kommunerne til individuelle samtaleforløb. Ved indgangen til 2021 har vi aftaler med 11 kommuner om bistand til stress- og krisesamtaler - en ordning, der gavner alle lag i organisationen.

Netværk for ledere – med fokus på psykisk arbejdsmiljø

Netværket for lederen, der har fokus på at skabe det gode og stabile psykiske arbejdsmiljø, hvor både du selv og dine medarbejdere trives og er produktive. Netværket sikrer dig konkret viden, redskaber, metoder og idéer til, hvordan du optimerer det psykiske arbejdsmiljø i dit ledelsesområde, og du får værdifuld erfaringsudveksling og sparring med andre ledere, der oplever de samme udfordringer i hverdagen som du selv. 

Udvikling af lederteamet

Opgaven i ethvert lederteam er at sikre, at den fælles opgaveløsning understøtter organisationens overordnede plan. Det kræver smidighed og samarbejde mellem afdelinger, og en forudsætning er derfor et godt samspil i lederteamet. Lederteamet skal tilsammen have et klart situationsbillede af organisationens tilstand for at kunne lede med-arbejderne i den retning, organisationen ønsker.

Share This