De fleste virksomheder har fået øjnene op for, at forebyggelse er en investering, der virkelig betaler sig. Som arbejdsmiljørådgiver er vi glade for at skabe viden og udvikle værktøjer, der understøtter et godt arbejdsmiljø, men når der er travlt, oplever vi ofte, at de gode vaner går fløjten. Kulturændringer fra ledelsen er ofte afgørende for, om forebyggelsen lykkes, og det er udgangspunktet for vores forebyggelsesprojekter.
For mange mennesker rimer forebyggelse udelukkende på ulykker, men forebyggelse favner langt bredere end det. Faktisk er forebyggelsesprojekter relevante på samtlige områder og på alle niveauer i organisationen. Ofte får man det bedste resultat med en helhedsorienteret tilgang til ulykker, ergonomi, sundhed samt psykisk, fysisk og kemisk arbejdsmiljø.
Ikke alene har ulykker, skader og dårlig trivsel indvirkning på den enkelte medarbejders sygefravær, men produktiviteten og dermed også indtjeningen falder også drastisk, hvis medarbejderen mistrives eller er hæmmet af kultur og ydre rammer.
Mange virksomheder har efterhånden oparbejdet en væsentlig viden om sikkerhed og værnemidler. Men når der er fart over feltet, bliver sikkerheden ofte tilsidesat, fordi kulturen ikke afspejler, at sikkerheden skal prioriteres, uanset hvor travlt der er – og det er netop her, at der ofte sker ulykker.
Ledelsen spiller en afgørende rolle i at skabe og fastholde en kultur, hvor medarbejdernes værktøjer og viden om sikker adfærd indgår som en naturlig del af hverdagen og ikke bliver tilsidesat for at skrue tempoet op. Derfor tager vores forebyggelsesprojekter ofte udgangspunkt i ledelsen og deres ansvar for at skabe en god og sikker kultur på arbejdspladsen. Vi har især haft rigtig gode resultater med projekter, der har afsæt i: