Det bedste værn mod ulykker er at have en klar politik og et organiseret arbejdsmiljøarbejde med løbende risikovurdering. Sagt med andre ord: Arbejdsulykker skal undgås gennem forebyggelse, og god forebyggelse forudsætter, at I forholder jer kritisk til arbejdsfunktionerne i jeres virksomhed og undersøger, om der er situationer, hvor det kan gå galt.
Det er også vigtigt, at I forholder jer kritisk, når der gennemføres ændringer i arbejdet, ved indførelse af nye maskiner, redskaber og lignende. Alle arbejdspladser skal være indrettet korrekt, og der skal være tydelige retningslinjer.
Hvilke arbejdsområder kan indebære en risiko?
En indsats begynder som regel med en kortlægning af de konkrete risici på den pågældende arbejdsplads. Det følges op af en kvalificeret rådgivning om de væsentlige risici, en prioritering og en vurdering af mulighederne for at minimere dem.
Sammen med virksomheden udarbejder vi handlingsplaner for, hvordan arbejdsforholdene kan tilrettelægges og arbejdspladsen indrettes, så de uheldige/farlige forhold kan undgås. Resultat: Et godt beredskab, hvis ulykken til trods for forebyggelse alligevel skulle ske.
Ole Ryssel Rasmussen
Teknisk/strategisk arbejdsmiljø • Vest
Chefkonsulent
Hvis man for alvor vil gøre sig håb om at nedjustere antallet af ulykker, kommer man ikke uden om at tænke forebyggelse ind i forretningsstrategien. Og skal man have skabt en forebyggelseskultur, kræver det, at man involverer topledelsen. For selvom medarbejderne måske nok er det udførende organ, så er det i ledelsen, at rammerne for deres arbejde bliver fastlagt.
Danmarks største stål- og teknikgrossist Lemvigh-Müller havde i 2016 fået nok af ulykker. Derfor blev ArbejdsmiljøCentrets Ole Ryssel Rasmussen og Anja Dahl Pedersen involveret for at skabe klarhed over risici og rykke på sikkerhedskulturen. LM Nedtælling er en uddannelse af alle linjeledere og hele arbejdsmiljøorganisationen, der samtidig har fokus på at inddrage samtlige medarbejderne for at skabe en varig kulturændring. Samarbejdet har nedbragt ulykkesfraværet med hele 67 procent, og den indsats har landet Lemvigh-Müller en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2019.
Det er ikke ligefrem billigt, når der sker ulykker, og 2016 var et træls år hos jern- og metalvirksomheden JKF Industri på den front. Kulminationen kom, da det ulykkesrelaterede sygefravær svarede til konstant at have en medarbejder sygemeldt. Ulykkeskurven skulle knækkes med det samme – men hvordan gør man lige det? Med ArbejdsmiljøCentrets hjælp er det ulykkesrelaterede sygefraværet nu nedbragt med 90 procent.