BYGGERI OG ANLÆG

Når det kommer til byggeri og anlæg, er der to forskellige arbejdsmiljøområder at forholde sig til: Arbejdsmiljøet på byggepladsen og arbejdsmiljøet i den fremtidige bygning.

Arbejdsmiljø i projekterings- og byggefasen

At skabe et godt arbejdsmiljø på byggepladsen kræver klar målsætning, strategi og organisering af arbejdsmiljøarbejdet. En byggeplads er nemlig et miljø, der konstant forandrer sig, hvor flere virksomheder ofte er til stede samtidig, og hvor der er risiko for farlige arbejdsprocesser. Det er udfordringer, der stiller krav om klare politikker, og bygherre har pligt til løbende at sikre sig, at arbejdsmiljøarbejdet bliver udført.

Lovmæssigt er der krav om, at arbejdsmiljøarbejdet skal påbegyndes fra starten af projekteringsfasen for at sikre, at man løbende indtænker og tager stilling til arbejdsmiljørigtige løsninger – både for selve byggefasen, men også for brug og vedligehold af den kommende bygning. Ofte er det en fordel for bygherren at udarbejde en arbejdsmiljøstrategi, før der indgås aftaler med arkitekter, ingeniører eller entreprenører. Det er en måde at sikre et godt arbejdsmiljø uden at blive mødt af ekstraregninger fra leverandører.

Arbejdsmiljøet i den fremtidige bygning

Det er også vigtigt at sikre et godt arbejdsmiljø i den kommende bygning. Når bygningen først står der, er det både svært og dyrt at rette op på fejlplacerede ventilationsanlæg, forkert lysindfald, kemiske stoffer i byggematerialerne eller svære arbejdsforhold for dem, der skal efterse og vedligeholde bygningen og dens systemer.

Men når du tænker det gode arbejdsmiljø ind i bygningen fra start, betyder det faktisk også ofte, at virksomhedens arbejdsprocesser kan forbedres og forenkles. Minimering af fysiske og psykiske belastninger giver desuden mere produktive medarbejdere med mindre sygefravær.

Vil du vide mere om byggeri og anlæg?

Vil du vide mere om, hvordan du sikrer et godt arbejdsmiljø i din virksomhed? Eller har du spørgsmål til konkrete emner inden for byggeri og anlæg? Du kan læse meget mere om vore ydelser på området herunder, og du er altid velkommen til at kontakte vores konsulenter. Er du sikkerheds- og sundhedskoordinator, kan du se mere om de lovpligtige uddannelser her.

Få 80 % tilskud til arbejdsmiljørådgivning

Arbejdsmiljøpuljen giver mindre private virksomheder med færre end 50 ansatte mulighed for 80 % tilskud til arbejdsmiljørådgivning, der forebygger fysisk og psykisk nedslidning samt ulykkesforebyggelse. I folderen nedenfor kan du læse mere om, hvad vi kan hjælpe din virksomhed med.

Læs mere her

Anlægsloftet suspenderes – tænk arbejdsmiljørigtig projektering ind i byggeprojektet nu

Anlægsloftet er den begrænsning, som kommuner og regioner har for hvor mange penge, de må bruge til bl.a. at renovere og bygge. I år var beløbet fastsat til 19,1 milliarder kroner, men for at støtte dansk erhvervsliv og pumpe likviditet ud i Danmark i kølvandet på den aktuelle krise er anlægsloftet blevet fjernet i hele 2020. Kommuner og regioner har dermed fået mulighed for at føre ellers udskudte projekter til forbedring af det fysiske arbejdsmiljø ud i livet, og der er meget at vinde, hvis du sørger for at tænke arbejdsmiljørigtig koordinering ind i projektet fra start.

10 ÅR SOM HUSRÅDGIVER HOS B. NYGAARD SØRENSEN

Hos entreprenørvirksomheden B. Nygaard Sørensen har de altid adgang til nyeste viden om arbejdsmiljø. Den mellemstore virksomhed har nemlig tænkt langsigtet og hyret en husrådgiver ind, og det betyder, at de altid er på forkant med det strategiske arbejde. I dag spænder arbejdsområderne helt fra systematisk arbejdsmiljøledelse og konkrete byggepladsforhold til arbejdsmiljøledelse, audit, certificering, styring af AMU samt konkret byggepladsindretning og daglig sikkerhedsrådgivning.

Arbejdsmiljøet tænkes ind, når Midttrafik ombygger

Hver dag strømmer det ind med opkald til Midttrafiks callcenter i Højbjerg, der tager sig af bestillinger af kørselsordninger til borgerne. Derfor var det ingen overraskelse, at medarbejderne på den telefontunge arbejdsplads var generet af støj – faktisk så meget at det udløste et påbud fra Arbejdstilsynet. AMC gik derfor ind i sagen og fandt på baggrund af støjmålinger frem til løsninger på problemet, der efterfølgende er blevet rost af både Arbejdstilsynet og medarbejderne selv.

Share This