SIKKERHEDSKULTUR

Langt de fleste arbejdsulykker bunder i uhensigtsmæssig adfærd. Derfor er det vigtigt at etablere og fastholde en sikkerhedskultur, hvor alle tager ansvar for sikker adfærd, hvis man vil sænke antallet af ulykker.

Sikkerhedskultur handler om værdier og vaner, og derfor er det et godt sted at sætte ind, når man arbejder målrettet på at reducere eller fastholde ulykkestallet. Rene linjer og ens opfattelse af, hvordan opgaver skal løses, er essentielle for adfærden – ellers vil der være huller i det sikkerhedsmæssige fundament. Værdierne skal skabes i samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne og føres ud i livet i det daglige arbejde.

Undgå hovsa-løsninger med en god sikkerhedskultur

Det fælles ansvar for kulturen bygger både på dialog og tillid mellem ledelse og medarbejdere, og derfor er det afgørende for adfærden i det daglige, at ledelsen klart og tydeligt viser, at sikkerheden er noget, der skal prioriteres og respekteres. Sikkerhedskulturen skal forankres på en entydig måde, så den også bliver en naturlig del af hverdagen, når der er travlt.

I ArbejdsmiljøCentret undersøger vi adfærden og sikkerhedskulturen i din virksomhed. Vi hjælper med at skabe rammerne for en kultur, hvor sikkerheden er tænkt ind i alle aspekter af arbejdet, og hvor forsvarlig adfærd ikke nødvendigvis besværliggør opgaverne og får medarbejderne til at føle, at de er mindre produktive.

konsulenter

Henrik K. Pedersen

Strategisk arbejdsmiljø • Øst

Chefkonsulent

3094 2776 · hkp@humanhouse.com
konsulenter

Ole Ryssel Rasmussen

Teknisk/strategisk arbejdsmiljø • Vest

Chefkonsulent

2252 7855 · or@humanhouse.com

KONTAKT

Vil du vide mere om, hvordan du skaber og fastholder en god sikkerhedskultur? Kontakt os, og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

Det danske Vision Zero Council kom flyvende fra start

Den 21. oktober var dagen for opstartsmøde i det nyetablerede Danish Vision Zero Council, hvor arbejdsmiljøansvarlige fra 14 danske, internationale virksomheder var samlet. Dagen bød på inspiration og udveksling af ideer til både strategier og praktiske værktøjer for at sikre udviklingen af en god forebyggelseskultur. Det danske council er kommet flyvende fra start.

Lemvigh-Müller tæller ned til 0 ulykker

Danmarks største stål- og teknikgrossist Lemvigh-Müller havde i 2016 fået nok af ulykker. Derfor blev ArbejdsmiljøCentrets Ole Ryssel Rasmussen og Anja Dahl Pedersen involveret for at skabe klarhed over risici og rykke på sikkerhedskulturen. LM Nedtælling er en uddannelse af alle linjeledere og hele arbejdsmiljøorganisationen, der samtidig har fokus på at inddrage samtlige medarbejderne for at skabe en varig kulturændring. Samarbejdet har nedbragt ulykkesfraværet med hele 67 procent, og den indsats har landet Lemvigh-Müller en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2019.

Arbejdsmiljøet tænkes ind, når Midttrafik ombygger

Hver dag strømmer det ind med opkald til Midttrafiks callcenter i Højbjerg, der tager sig af bestillinger af kørselsordninger til borgerne. Derfor var det ingen overraskelse, at medarbejderne på den telefontunge arbejdsplads var generet af støj – faktisk så meget at det udløste et påbud fra Arbejdstilsynet. AMC gik derfor ind i sagen og fandt på baggrund af støjmålinger frem til løsninger på problemet, der efterfølgende er blevet rost af både Arbejdstilsynet og medarbejderne selv.

Share This