KONTORERGONOMI

Mange medarbejdere, der arbejder ved computer i længere tid ad gangen, oplever at få smerter i nakke, skuldre, lænd, albuer eller håndled. Heldigvis kan den rigtige indretning af arbejdspladsen fjerne generne igen – og forebyggende indsatser kan endda reducere risikoen for, at de overhovedet opstår.

Når man arbejder ved computer, er det oftest de samme muskelgrupper, der bliver aktiveret i længere perioder ad gangen. Disse muskler arbejder med en lav muskelkraft og aktiverer kun få muskelfibre, der til gengæld må arbejde meget hårdt. Når muskelfibrene er overbelastede på denne måde, kan der opstå gener og smerter – og det kan nemt blive dyrt i nedsat produktivitet og sygemeldinger.

Forebyggende arbejde

Der er flere ting, man kan gøre for at aflaste muskelfibrene. Forskning viser, at en hensigtsmæssig indstilling af kontorarbejdspladsen, fysisk træning og variation i arbejdsfunktionerne i løbet af dagen kan forebygge, at generne overhovedet opstår.

I ArbejdsmiljøCentret anbefaler vi altid forebyggende indsatser, da det på den lange bane har større omkostninger først at gribe ind, når skaden er sket. Det er dog også vigtigt at gøre sig klart, hvilket formål indsatsen skal understøtte og på hvilket niveau. Det kan f.eks. være:

• Oplæg om kontorergonomi
• Individuel rådgivning ved egen arbejdsplads
• Øvelser og rådgivning ved specifikke skader/smerter
• Uddannelse af interne ergonomiambassadører
Supplerende uddannelse i ergonomi og adfærd
Indretning af storrumskontor
• Rådgivning ved indkøb af nyt kontorinventar

I ArbejdsmiljøCentret rådgiver vi både i det offentlige og private og i store som små virksomheder over hele landet. Vi har mange års erfaring med at optimere kontorergonomi med løsninger, der understøtter virksomhedens forretning, og som også fungerer i en travl hverdag.

konsulenter

Tine Brodersen

Fysioterapeut • Vest

Seniorkonsulent, underviser

5213 7513 · tb@amcentret.dk
konsulenter

Karina Haasum

Arbejdsmiljørådgiver, ergonomi • Øst

Seniorkonsulent

3094 2781 · kha@amcentret.dk

KONTAKT

Vil du vide mere om ergonomi på kontoret? Kontakt os, og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

> HENT PRODUKTBLAD

SE FILMEN

Sådan indstiller du din kontorstol

Jeg har fået en bedre arbejdsstilling, som har gjort, at jeg ikke har ondt i hovedet eller spændinger i nakke og skulder. Før var jeg til massør hver 14. dag, men siden ArbejdsmiljøCentrets besøg har jeg kun været ved massør to gange.

Pernille Lundfold Christensen
Retten i Hjørring

Det er sjovere at gå på arbejde, hvis man ikke har ondt

Kan det nu virkelig også passe, at det skal være en fornøjelse at gå på arbejde? Ja, siger Tine Brodersen, der er fysioterapeut i ArbejdsmiljøCentret, for når medarbejderne ikke får hovedpine og smerter i ryg og nakke af at være på arbejde, falder sygefraværet markant. Det var tilfældet i Retten i Hjørring, hvor Tine i december 2016 rådgav om kontorergonomi.

Køge Kommune har styr på kontorergonomien

I Køge Kommune havde de længe snakket om at få helt styr på ergonomien i Teknik- og Miljøforvaltningen. Derfor var det et værdsat tiltag, da ArbejdsmiljøCentret gennemførte en ergonomisk gennemgang, der skabte plads til både små og store forbedringer. Mange af ændringerne handlede om småjusteringer, der ikke krævede fordyrende indkøb, og to medarbejdere blev klædt ekstra godt på, så de fremover selv kan instruere kollegerne.

PERSONLIGE SUNDHEDSPROFILER I AAB

Gennem flere år har Arbejdernes Andels Boligforening (AAB) i Aarhus haft stort fokus på at skabe og fastholde en sund arbejdsplads. Derfor var det et naturligt skridt for direktør Anders Rønnebro at tilbyde sine medarbejdere en personlig sundhedsprofil, der både kunne sætte fokus på den enkelte medarbejders individuelle mål, men som også giver et klart billede af, hvilke resultater virksomheden har opnået med de seneste års sundhedsfremmende tiltag.
Share This