Vidste du, at stillesiddende arbejde er på andenpladsen over de mest belastende jobs? Og dermed en reel trussel mod mange medarbejderes sundhed?
Rigtig mange af os er opdraget til at sidde stille på stolen. Så det gør vi det meste af arbejdsdagen. Med kroppen sat på autopilot – selv om vi får sovende ben og smerter i skuldre, nakke, ryg og hoved. Hos nogle er ubehaget til tider så stort, at det påvirker deres arbejdsindsats. Det kniber med koncentrationen. De føler sig drænet for energi. Er oftere syge. Og når måske ikke de opgaver, de skal.
Måske kan du genkende billedet fra din arbejdsplads?
Så ved du, at stillesiddende arbejde er ubehageligt og usundt for den enkelte. Og dyrt for virksomheden …
Ergonomi er ikke for sjov, men det kan sagtens være underholdende og inspirerende at arbejde med. Når du og dine kolleger har oplevet foredraget ”Sidder du nu stille igen?”, gør I noget, der giver mere energi, større effektivitet – og er meget bedre for kroppen.
Foredraget er for alle, der vil:
”Superinspirerende foredrag! Sjældent har et ord kedet mig mere på forhånd
end ergonomi, men budskabet bliver updated, så det glider helt ned i maven.”
(Mette Andersen, PR, Essens Kommunikation)
Du og dine kollegaer kan nemt gøre de nye vaner til en del af arbejdsdagen. Det kræver blot en 4×10 minutters indsats, hvor I arbejder stående (altså den samme tid mange alligevel bruger på at holde kaffepauser, hente Panodil og være drænede for energi).
”Præsentation, herunder slideshow med forskellige typiske arbejdsstillinger, er virkelig professionel, og hvis man ikke husker forklaringerne, så husker man bestemt de yderst relevante og levende billeder med rygsøjlen, selv lang tid efter. Det hænger ved og minder en om, at man skal passe på sin krop på job.”
(Poul Erik Pedersen, QHSE Manager, Mediq Danmark)
Tre ugentlige træningssessioner online er med til at sikre, at medarbejderne i Gentofte Kommune holder sig fysisk aktive på hjemmearbejdspladsen.
Kan det nu virkelig også passe, at det skal være en fornøjelse at gå på arbejde? Ja, siger Tine Brodersen, der er fysioterapeut i ArbejdsmiljøCentret, for når medarbejderne ikke får hovedpine og smerter i ryg og nakke af at være på arbejde, falder sygefraværet markant. Det var tilfældet i Retten i Hjørring, hvor Tine i december 2016 rådgav om kontorergonomi.
I Køge Kommune havde de længe snakket om at få helt styr på ergonomien i Teknik- og Miljøforvaltningen. Derfor var det et værdsat tiltag, da ArbejdsmiljøCentret gennemførte en ergonomisk gennemgang, der skabte plads til både små og store forbedringer. Mange af ændringerne handlede om småjusteringer, der ikke krævede fordyrende indkøb, og to medarbejdere blev klædt ekstra godt på, så de fremover selv kan instruere kollegerne.