BELYSNING

Lysets visuelle og non-visuelle egenskaber påvirker os dagligt. På arbejdspladsen sikrer de visuelle egenskaber, at vi kan udføre vores arbejdsopgaver sikkert, i hensigtsmæssige arbejdsstillinger og uden at begå fejl. Lysets non-visuelle egenskaber har vist sig at påvirke flere af vores biologiske processer f.eks. træthed, temperaturregulering og hormonfrigivelse.

Lyset på arbejdspladsen er en kombination af dagslyset, den kunstige loftbelysning og særbelysning som arbejdslamper. Egentlig er lys en undervurderet størrelse – vi tager lyset for givet og klager først, når der er noget ”galt med lyset”, og så er vi ikke bevidste om, hvad der opleves som værende galt, eller hvad årsagerne kan være. Ofte viser det sig, at der er problemer med blænding, forstyrrende refleksioner i skærm og arbejdsfelt, for lidt lys, for meget lys, generende skygger m.v.

Er de visuelle lysforhold ikke i orden på arbejdspladserne, er vi mindre effektive og kan anstrenge synet og kroppen så meget, at vi får hovedpine og gener i bevægeapparatet. Den nyeste forskning har dokumenteret, at lysets non-visuelle effekter spiller en stor rolle i vores trivsel. Eksempelvis vil en løsning med dynamisk døgnrytmestyret lys, der efterligner menneskets naturlige dags- og natrytme påvirke vores biologiske processer og understøtte vores trivsel og velvære. Er vi i fysisk og psykisk komfort, har vi større arbejdsglæde og er mere effektive.

Optimale betingelser for belysning øger produktivtiteten

I Arbejdsmiljøcentret Human House er vi opdateret på den nyeste viden og regler om dagslys, udsyn og kunstig belysning. Denne viden bruger vi i vores rådgivning til at skabe de optimale lysbetingelser på arbejdspladserne, så de ikke kun svarer til lovgivningens krav, men også understøtter medarbejdernes individuelle behov. Ved etablering af nye arbejdslokaler, f.eks. storrumskontorer, er det essentielt, at der tænkes holistisk omkring organisering, indretning, møblering, fleksibilitet og valg af lysarmaturtype, belysningsprincip og ikke mindst placeringen af lysarmaturerne i forhold til arbejdspladserne – ellers kan det gå galt.

Ved hjælp af målinger, beregninger og visualiseringer dokumenterer vi lysforhold og rådgiver om forandringer, der kan øge både trivsel, velvære og effektivitet. Lys er nemlig ikke ”bare lys”.

konsulenter

Søren Jakobsen

Teknisk miljøleder • MEM • Øst

Chefkonsulent

2927 2350 · sj@humanhouse.com

KONTAKT

Vil du vide mere om belysning? Kontakt os, og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

> HENT PRODUKTBLAD

5 gode råd: Bevar det gode indeklima i vinteren

De fleste kan blive enige om, at julen er en dejlig tid på året. Vi rykker hinanden nærmere, og tænder lys for at skabe hygge og jage mørket væk. Men julemåneden og den kolde vinter kan have konsekvenser for det fysiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Få fem gode råd til, hvordan du bevarer det gode indeklima i de mørke, kolde måneder.

BØGESKOV SOM STØJDÆMPER HOS VENTI

Der er godt gang i produktionen af ventilationsløsninger hos Venti, hvilket helt naturligt har medført en del ekstra støj. Men da arbejdet med kanalerne foregår mange forskellige steder i produktionen, kan det ikke lade sig gøre at kapsle støjen inde, som man ellers ville gøre. Derfor blev løsningen at isolere bankerummet udvendigt, og rummet er med hjælp fra designer Anline Ruby blevet til en inspirerende bøgeskov til glæde for alle medarbejdere og kunder.

TIL ANGREB MOD SKIMMELSVAMP

De har det med at gemme sig bag tapetet, inde i væggen eller på bagsiden af gipsplader, og som regel opdager man dem først, når der breder sig en muggen kælderlugt, eller når medarbejderne føler sig skidt tilpas. Større koncentrationer af visse typer af svampesporer kan medføre symptomer som hovedpine, slimhindeirritation, rødme, træthed og koncentrationsbesvær. Har du mistanke om et angreb, er det en god idé at få foretaget en byggeteknisk undersøgelse.

Share This