Mange arbejdspladser oplever udfordringer med luftforurening. Luftforurening kan være skyld i mange forskellige helbredsskader, som af og til er uoprettelige. Nogle former for forurening kan hverken lugtes eller smages, og derfor er det vigtigt at fastslå, hvilke risici der er til stede, så du kan tage forbehold på vegne af dine medarbejdere.
Luftforureningsskader opstår typisk ved indånding af stoffer, der påvirker vores organer – især lunger og luftveje. Ifølge lovgivningen skal du kunne vurdere og dokumentere de skadelige påvirkninger, der findes i din virksomhed.
Har du mistanke om luftforurening, er det vigtigt, at du straks identificerer dem og får bestemt, hvor skadelige de er. Derefter skal det vurderes, hvilke tiltag der er nødvendige for at forbedre luftkvaliteten for de medarbejdere, der er i risiko for skadelige påvirkninger.
I ArbejdsmiljøCentret kan vi hjælpe dig med at tage de rette forholdsregler, uanset om du arbejder i klassisk produktion eller i en branche, hvor kendskabet til luftforurening er mindre udbredt. Vi kommer typisk ud i din virksomhed og opstiller måleprogrammer, der over en periode påviser, hvilke former for luftforurening den enkelte medarbejder er udsat for i sit arbejde.
På baggrund af målingerne af f.eks. gasser, dampe, aerosoler eller partikler i luften giver vi en anbefaling af, hvilke beskyttelsesforanstaltninger der kan reducere påvirkningen. Det kan f.eks. være i form af substitution, ventilation, instruktion eller brug af værnemidler.
Radon er et radioaktivt stof, der kan give lungekræft. Men stoffet kan hverken lugtes eller smages, og derfor siger lovgivningen, at det er de private og offentlige ejere, der er ansvarlige for at sikre, at radonniveauet i deres bygninger ikke overstiger grænseværdierne. Det har Vordingborg Kommune taget konsekvensen af og igangsat en omfattende undersøgelse af kommunens bygninger i samarbejde med ArbejdsmiljøCentret.
Man har længe vidst, at chrom 6 er kræftfremkaldende. Derfor har de danske myndigheder for år tilbage fastlagt grænseværdier for chrom 6, som medarbejdere maksimalt må udsættes for. Men det viser sig, at denne grænseværdi er 200 gange højere end EU’s justerede anbefaling. For mange virksomheder vil det kræve skærpet opmærksomhed på hygiejne, ventilation og personlige værnemidler at leve op til de nye grænseværdier for chrom 6.
De fleste kan blive enige om, at julen er en dejlig tid på året. Vi rykker hinanden nærmere, og tænder lys for at skabe hygge og jage mørket væk. Men julemåneden og den kolde vinter kan have konsekvenser for det fysiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Få fem gode råd til, hvordan du bevarer det gode indeklima i de mørke, kolde måneder.