WHO forudsiger, at stress bliver en af fremtidens største sygdomsfaktorer. Det stemmer overens med det billede, vi som autoriseret arbejdsmiljørådgiver ser på de danske arbejdspladser, hvor 430.000 medarbejdere hver dag oplever symptomer på alvorlig stress. Selvom der er et forsat øget fokus på stressforebyggelse og -håndtering, ser det ikke ud til, at kurven er endeligt knækket – formentlig fordi indsatserne er enkeltstående og ikke kommer hele vejen rundt om organisationen.
Stress koster hvert år det danske samfund 47 milliarder kroner og er skyld i 1,5 millioner ekstra sygefraværsdage, og derfor kan en aktiv forebyggende indsats virkelig betale sig for både virksomhed og medarbejdere.
Vi ved, at den afgørende faktor for at knække stress-kurven på arbejdspladsen er, at det er en fælles indsats, som involverer alle led i organisationen, lige fra det strategiske niveau til det operationelle. Derfor prioriterer vi et tæt samarbejde med både ledelse og medarbejdergrupper – både når det gælder forebyggelsen af stress og håndtering, når skaden er sket.
Men ikke to virksomheder er ens, og hvad der virker det ene sted, virker ikke nødvendigvis det andet. Med en sammensat række af specialiserede og målrettede indsatser fra vores stresspalette er det muligt at skræddersy en stressforebyggelses- og håndteringspakke, der tager højde for virksomhedskulturen, kerneopgaven og den aktuelle situation i den enkelte virksomhed.
Sammen kombinerer vi en stressforebyggelsespakke, der indeholder netop de ydelser, der er nødvendige i virksomheden for at klæde ledelse og AMO på til at forebygge og håndtere stress, og som sikrer gennemtænkte tilbud til medarbejdere, der bliver ramt af stress. Vores ydelser består af en bred pallette, som involverer flere niveauer i organisationen og indeholder ydelser på både forebyggelse- og håndteringsniveau.
Der er ingen nemme og hurtige løsninger. Det er en proces, der kræver et naturligt fokus på stress i det daglige, så den enkelte medarbejder har forudsætninger for også selv at tage et ansvar, og så kollegerne ved hvad de være opmærksomme på.
Ledelsen har naturligvis et særligt ansvar, når det kommer til stress og mistrivsel på arbejdspladsen, og bør gå foran med et godt eksempel på egen stresshåndtering. En leder skal vide, hvordan en stressramt medarbejder skal håndteres, og hvilke hensyn der skal tages.
Kollegagruppen har også et ansvar for at passe på og hjælpe hinanden. At løfte dette ansvar som gruppe og som kollega kræver ikke kun viden – det kræver også kendskab til konkrete handlinger. Hvornår og hvordan tager man kontakt til en kollega, der er ramt af stress, og hvordan forsøger man at forebygge mistrivsel.
Hvis man for alvor vil stress til livs, er det nødvendigt at integrere forebyggelse i virksomhedens strategi. Men de forebyggende tiltag skal også fungere i hverdagen – uden at komme på tværs af kerneopgaven og med fuld opbakning fra medarbejderne. Strategisk stressforebyggelse består af en kortlægning af stress, der danner baggrund for det strategiske arbejde i den enkelte virksomhed, og som tager højde for branchens typiske belastninger. Når belastningerne er identificeret, hjælper vi med at finde løsninger, der forebygger dem, og at implementere dem hele vejen gennem organisationen fra ledelse til medarbejder.
Viden er et stærkt kort at have på hånden, og det er første skridt til at løse de store stressproblematikker, der findes rundt omkring i landet. Men viden er ikke bare viden. Derfor holder vi foredrag og workshops, der passer til den specifikke arbejdsplads. Uanset om vi punkterer myter om stress, ser på stressens fysiologi eller giver metoder til forebyggelse og håndtering, er vores foredrag og workshops altid baseret på den nyeste viden på området, og bliver leveret, så den nye læring kan bruges i den virkelige verden, uanset om det er medarbejderne, AMO eller ledelsen, der er målgruppen.
Lederen er en afgørende faktor, når det kommer til forebyggelse og håndtering af stress, men hvad er det, man skal være opmærksom på? Tag en lederuddannelse, der gør dig i stand til at spotte tegn på stress hos dine medarbejdere, og lær, hvordan du skal handle for at forebygge og håndtere stress i hverdagen. Som erhvervspsykologer har vi ikke kun kendskab til de menneskelige reaktioner på stress, men kender også til virksomhedens organisatoriske lag. Det betyder, at vi kan give dig konkrete redskaber og metoder, som både passer på virksomhedens interesser og på medarbejderne.
Det er lederens opgave at sikre medarbejdernes trivsel og sundhed, men vi ser også løbende, at ledere selv rammes af stress. Ledersparring består oftest af tre samtaler, hvor der enten er fokus på lederens egne udfordringer med stress, eller på de udfordringer, som lederen har i forhold til at tage hånd om sine belastede eller stressede medarbejdere. Erhvervspsykologen coacher lederen til bedre at kunne håndtere enten sin egen stress eller de medarbejdere, der udviser tegn på at være belastede eller stressede.
Arbejdsmiljøorganisationens primære formål er at sikre, at virksomheden arbejder systematisk med arbejdsmiljøet, så alle ansatte holder sig sunde og raske. Det gør sig også gældende, når det kommer til stress. Men for at kunne starte en effektiv indsats kræver det viden om, hvad stress er, hvilke tegn man skal være opmærksom på, og hvordan det påvirker både organisation og medarbejdere. Et suppleringskursus i stressforebyggelse og -håndtering er derfor første skridt på vejen til at etablere et sikkerhedsnet for medarbejdere i hele organisationen.
For de fleste mennesker har gruppeforløb en positiv indvirkning på deres stresstilstand. Deltagerne får et indgående kendskab til stress og lærer om forskellige personlige strategier til at håndtere belastninger. Det er en stor fordel for stressramte at kunne dele deres erfaringer med andre i samme situation og at indgå i dialog om løsninger. Det betyder, at man som sygemeldt hurtigere bliver klar til at vende tilbage til jobbet, og at man er klædt på til at imødegå nye udfordringer og dermed minimere risikoen for tilbagefald.
Et individuelt samtaleforløb er et tilbud til medarbejdere, der enten allerede er sygemeldt med stress, eller som er på vej til at blive det. Et samtaleforløb består oftest af fem samtaler, der afdækker og udforsker udfordringerne, så vi kan arbejde i dybden med at udvikle nye handlemønstre og copingstrategier. Samtalerummet er fortroligt, men med den stressramtes tilladelse giver vi lederen en tilbagemelding på, hvilke tiltag arbejdspladsen kan arbejde med for at skabe bedre rammer. Et samtaleforløb får ikke kun medarbejderen hurtigere tilbage, men forebygger også, at han eller hun bliver ramt af stress igen.
Den fælles indsats er afgørende, når man skal behandle og forebygge stress. Trepartssamtaler mellem en stressramt medarbejder, den nærmeste leder og en erhvervspsykolog er en oplagt måde at bringe viden om stress ind i organisationen. Erhvervspsykologen hjælper med at skabe forståelse for, hvilke arbejdsmiljømæssige forhold på arbejdspladsen, der har været med til at skabe stresstilstanden, og hvordan de kan minimeres. Samtalen giver samtidig lederen overblik over, om der findes generelle organisatoriske forhold, der kan ændres for at skabe større trivsel og sikre, at andre ikke rammes af stress.
Både når vi snakker forebyggelse og behandling af stress er det vigtigt at arbejde med tankemønstre. Mindfulness er en metode, der styrker opmærksomheden og accepten af at være til stede med det, der nu engang er. Det kan hjælpe kroppen med at afblæse det alarmberedskab, som er en del af vores naturlige forsvar i pressede situationer – stress. Et kursus i mindfulness sætter medarbejderne i stand til at tage handling og arbejde med egen stresshåndtering.
Stine Moesmand
Organisationspsykolog
sm@amcentret.dk
3157 4854
Sara Lundhus
Erhvervspsykolog
sl@amcentret.dk
2310 3077
Tue Isaksen
Erhvervspsykolog
ti@amcentret.dk
2134 2078
Stine Moesmand
Organisationspsykolog
sm@amcentret.dk
3157 4854
Sara Lundhus
Erhvervspsykolog
sl@amcentret.dk
2310 3077
Stine Moesmand
Organisationspsykolog
sm@amcentret.dk
3157 4854
Sara Lundhus
Erhvervspsykolog
sl@amcentret.dk
2310 3077
Stine Moesmand
Organisationspsykolog
sm@amcentret.dk
3157 4854
Sara Lundhus
Erhvervspsykolog
sl@amcentret.dk
2310 3077
Stine Moesmand
Organisationspsykolog
sm@amcentret.dk
3157 4854
Sara Lundhus
Erhvervspsykolog
sl@amcentret.dk
2310 3077
Mette Mikkelsen
Erhvervspsykolog
mem@amcentret.dk
3065 5485
Kristina Kragelund
Erhvervspsykolog
kk@amcentret.dk
2611 7541
Stine Moesmand
Organisationspsykolog
sm@amcentret.dk
3157 4854
Sara Lundhus
Erhvervspsykolog
sl@amcentret.dk
2310 3077
Anja Dahl Pedersen
Erhvervspsykolog
ad@amcentret.dk
3065 5473
Stine Moesmand
Organisationspsykolog • Øst
Chefkonsulent • Cand.psych. aut.
Lene Møller Hvid
Erhvervspsykolog • Vest
Chefkonsulent • Cand.psych. aut.
Vil du vide mere om stress? Kontakt os, og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.
Lyder det bekendt? Arbejdsopgaverne hobede sig op i foråret, og mens din hukommelse og koncentrationsevne blev gradvist ringere, længtes du efter juli måned, hvor en lang og velfortjent sommerferie ville eliminere alle dine stresssymptomer. Men det gjorde den ikke, og da du startede på arbejde igen, var du tilbage, nøjagtig hvor du slap. Erhvervspsykolog Mette Mikkelsen forklarer, hvorfor stress ikke forsvinder i løbet af en sommerferie.
Antallet af stressramte i Danmark er stigende, og WHO forudser, at stress og depression bliver en af de største sygdomsfaktorer i 2020. Derfor er seks virksomheder og to konsulenthuse gået sammen om at udvikle et værktøj, der forebygger og reducerer stress ved at fremme arbejdsfællesskaber. Projektet, der får støtte fra Velliv Foreningen, kaldes Core Culture, og partnerne i projektet tæller ArbejdsmiljøCentret, Projekthuset Aron og seks private virksomheder fra forskellige brancher: Tivoli, HAB, Aarhus Vand, Chr. Hansen, Nordic Computer og GSV.
Erhvervspsykolog Mette Mikkelsen er slet ikke i tvivl om fordelene ved at starte et samtaleforløb med medarbejdere, der enten er sygemeldt eller er på nippet til at blive det. Ikke alene får det medarbejderen hurtigere tilbage på arbejdspladsen, det forebygger også, at vedkommende bliver ramt igen – eller at andre i organisationen gør.